HUKKALÄMPÖ HYÖDYNNETÄÄN TORIPARKISSA

Kansainvälistä kiinnostusta herättänyt Toriparkin energiaratkaisu on yksi askel kohti hiilineutraalia Turkua. Ratkaisussa kerätään aurinkolämpöä Turun kauppatorin pinnasta ja varastoidaan se torin alla olevaan savipatjaan.

Toriparkin energiaratkaisu vähentää hiilidioksidipäästöjä noin 950 tonnia vuosittain verrattuna tavanomaiseen, lämpöpumpuilla toteutettuun ratkaisuun. Se vastaa 560 omakotitalon vuosittaisia päästöjä. Toriparkin energiaratkaisu on yksi askel kohti hiilineutraalia Turkua.

Koko energiaratkaisun idea perustuu hukkalämmön hyödyntämiseen, ja suurin määrä lämpöä saadaan talteen kauppatorilta. Mutta miten?

Lämpöä talteen torin pinnalta

Torin pintaan palautetaan samat mukulakivet, jotka päällystivät toria aiemminkin. Mukulakivi johtaa hyvin lämpöä, mikä on erittäin hyvä aurinkolämmön keräämisen kannalta.

Mukulakivien alle, mahdollisimman lähelle kiven alapintaa asennetaan putkisto. Se kuljettaa kesällä torin pinnassa lämmennyttä vettä savipatjaan ja lämmittää savea.

– Jos torin pinta on 20-asteinen, kuten se voi olla sateisenakin kesäpäivänä, putkistossa kulkeva vesi lämpiää 18-asteiseksi, lupaa energiaratkaisusta vastaavan nollaE:n toimitusjohtaja Nikolas Salomaa.

Ratkaisua suunniteltaessa torin pinnan lämpötila on mitattu kaikilla eri ulkolämpötiloilla ympäri vuoden. Torin pinnan kivet ovat varjossakin saman lämpöisiä kuin ulkoilma. Se riittää kesäkaudella lämmittämään putkiston vettä, minkä ansiosta lämpöä saadaan varastoitua. Talvella putkistossa taas kulkee syvällä savipatjassa lämmennyttä vettä, mikä pitää torin pinnan sulana.

– Meillä on töissä kaksi asiantuntijaa, joilla on Suomessa eniten kokemusta pintojen sulanapitojärjestelmien toteuttamisesta, Salomaa sanoo.

Savipatjan ydin lämmitetään

Torin pinnasta ja esimerkiksi pysäköintihallista talteen otettu lämpö talletetaan parkkihallin alla olevaan savipatjaan, josta tulee tiettävästi maailman suurin aurinkoenergian varasto. Kahvipöytäkeskusteluissa on pohdittu, miten iso savipatja saadaan lämmitettyä tavoitteen mukaisesti 40-asteiseksi.

– Savipatjan ydin tulee olemaan lämpimin ja savi kylmenee, mitä kauemmaksi ytimestä mennään. Näin saven erinomaiset ominaisuudet lämpövarastona pääsevät oikeuksiinsa. Jos koko patja lämmitettäisiin, lämpö pääsisi nopeasti karkuun, tarkentaa Salomaa.

Aurinkolämpövaraston täyden tehon saavuttaminen kestää arviolta viisi vuotta. Aluksi lämmityksessä avustaa hiilineutraalisti tuotettu kaukolämpö, joka myös toimii varalämpöjärjestelmänä.

Tulevaisuuden energiamuoto

Idea Toriparkin energiaratkaisusta syntyi, kun NollaE:llä luettiin Toriparkin suunnitelmista ja siitä, että parkin alapuolella on 50 metriä savea.

– Sen sijaan, että paalut vain kannattelevat rakennusta, paalut voivat myös auttaa lämmittämään rakennusta.

Parkkihallista rakennetaan lähtökohtaisesti mahdollisimman energiatehokas mahdollisimman pienillä rakennuskustannuksilla.

– Toriparkin energiankulutus tulee olemaan alle sadasosa siitä, mitä se olisi tavanomaisilla ratkaisuilla. Jos Turku, Suomi ja EU haluavat hiilineutraaleiksi, tämä on se taso, mihin täytyy päästä. Uskon, että jo viiden vuoden päästä samankaltaiset energiaratkaisut ovat paljon yleisempiä, Salomaa sanoo.

Artikkeli on julkaistu syyskuussa 2020 Uusi Turku -lehdessä.