Toriparkki lahjoitti kaikille ekaluokkalaisille heijastinliivit

En ole näkymätön! Säkerheten först, använd reflex så syns du!

Toriparkin avaus suoritettiin pienimuotoisena joulukuussa 2020 kaupunginjohdon ja hankkeen edustajien toimesta. Koronatilanteen vuoksi avointa yleisötilaisuutta ei voitu järjestää, mutta videotuotannon ja median välityksellä moni pääsi kuitenkin tunnelmaan mukaan.

Kun alkuperäiset suunnitelmat yleisöavajaisista jäivät rajoitusten jalkoihin, niin päätimme kanavoida avajaisiin budjetoituja varoja yhteiskunnallisesti merkittävään käyttöön: liikenneturvallisuus ja lapset. Toriparkki lahjoitti kaikille turkulaisille ekaluokkalaisille keltaiset heijastinliivit. Liiveissä lukee rintaan painatettuna teksti: En ole näkymätön. Viesti on tärkeä ja selkeä, ja sen tarkoituksena on muistuttaa, erityisesti autoilijoita lasten läsnäolosta liikenteen vilinässä.

Turun kaupungin kasvatus- ja opetusjohtaja Timo Jalonen on iloinen Toriparkin esimerkistä yhteiskuntavastuun heräämisestä paikallisissa toimijoissa. Yrityslogoja kaupunki ei kuitenkaan koululaisille jaettavissa materiaaleissa salli, ja siitä periaatteesta kasvatus- ja opetusjohtaja pitää tiukasti kiinni.

– Liiveihin painatettu iskulause on muotoiltu yhteistyössä Toriparkin kanssa, Timo Jalonen korostaa.

Kouluihin lahjoitettiin yhteensä 1700 heijastinliiviä ja niitä on jaettu vuosina 2020 tai 2021 aloittaneille ykkösluokkalaisille koulujen oman valinnan mukaan. Pääsimme tammikuussa Luostarivuoren koulun Martin yksikköön kyselemään oppilailta käyttäjäkokemuksia. Pihalla vastassamme oli heijastinliiveihin pukeutunut ruotsin kielikylpyluokka 1D opettajansa Heidi Perhon kanssa.

Perho kehuu liivien pientä kokoa, sillä useimmiten lahjoituksena saadaan aikuisten malleja. Perho päätti, että liivit pysyvät koululla, eli luokka käyttää liivejä liikkuessaan ryhmänä koulun ulkopuolella. Lapset saavat liivit omaksi ykkösluokan päätyttyä.

Haastateltavat ekaluokkalaiset Maija, Klara ja Alma (oikealta vasemmalle)

Seitsemänvuotiaat Alma, Klara ja Maija kertovat tarkemmin liikenteessä näkymisen tärkeydestä. He ovat käsitelleet aihetta ympäristöopin tunneilla Perhon johdolla. Kaikki kolme sanovat käyttävänsä heijastimia ulkona leikkiessään.

– Partio loppuu myöhään illalla, jolloin on jo pimeä. Kävelymatkalle heijastinliivi on kyllä todella tarpeellinen, Klara sanoo.

Kielikylpyluokka kerää oppilaita ympäri Turkua, joten moni tulee kouluun autokyydillä.

– Automatka kotoa kaverin kanssa sovittuun risteykseen kestää seitsemän minuuttia, jonka jälkeen kävelemme yhdessä koululle, kertoo Maija.

Samantyyppinen yhteiskävelyjärjestely on Almalla, joka kertoo kaverusten kävelyreitin olevan suunniteltu niin, ettei autoteitä tarvitse ylittää.

Vertasimme myös haastateltavien kokoa koulun pihan vieressä pysäköityjen autojen kokoon. Yhdessä totesimme, taidokkaasti toisella kotimaisella, miten kovin helposti lapset voisivat jäädä autojen joukossa huomaamatta.

Säkerheten först, använd reflex så syns du!