TORIPARKKI ON ERILAINEN PARKKIHALLI

Toriparkki haluaa muuttaa turkulaisten käsitykset parkkihalleista. Helpon pysäköinnin takaavat esimerkiksi Moovy-parkkisovellus, valoisa tila ja tavallista leveämmät vinoparkkiruudut. 

Joulukuusta alkaen Moovy-parkkisovellus avaa Toriparkin puomit rekisterinumeron perusteella, kun sovellus on autoilijalla käytössä. Moovy aloittaa pysäköinnin automaattisesti sisään ajaessa ja pysäköinti loppuu itsestään, kun hallista ajaa ulos. Autoilijan ei tarvitse tehdä muuta kuin ajaa sopivaan parkkiruutuun ja sieltä pois. 

– Asiakkaidemme ei tarvitse miettiä ollenkaan, mitä pysäköinti maksaa ja missä on lähin automaatti, vaan he voivat keskittyä keskustassa viihtymiseen. Me mahdollistamme sujuvan pysäköinnin ja pyrimme olemaan huomaamattomia – silloin olemme onnistuneet, sanoo Finnparkin operatiivinen johtaja Tami Koivuniemi

Moovy on kotimaisen parkkioperaattori Finnparkin kehittämä sovellus, joka on jo käytössä esimerkiksi Tampereella ja Helsingin kauppakeskus Triplassa. Moovy tulee uudeksi mobiilimaksamisen vaihtoehdoksi Helsingin ja Turun kaupungin maksullisille pysäköintialueille syksyllä. 

– Autoilijoilla on yleensä useita paikkoja, joihin täytyy pysäköidä: on esimerkiksi asukaspysäköintiä, puomin takana pysäköintiä ja kadunvarsia. Moovy palvelee kaikissa näissä tilanteissa. Tavoitteemme on, etteivät asiakkaat tarvitse muita parkkisovelluksia. 

Vähemmän kulutusta 

Moovy-sovelluksen lisäksi pysäköinnin voi maksaa automaatissa, mutta Finnparkin operoiman parkkihallin erikoisuutena on, ettei parkkilippuja tarvita. Se minimoi esimerkiksi paperiroskan määrän. 

– Ekologisuus on vahvasti mukana toiminnassamme. Tavoitteenamme on olla täysin hiilineutraali pysäköintipalveluiden tuottaja, kertoo Koivuniemi. 

Toriparkki tukee Turun hiilineutraaliustavoitetta sekä omalla energiaratkaisullaan että auttamalla pienentämään autoilun päästöjä. Se poistaa tarpeen ajaa keskustassa vapaata parkkipaikkaa etsien, mikä vähentää turhaa ajoa, sekä auttaa pienentämään autojen kulutusta: Talvella sisätiloissa pysäköidyn auton energiankulutus ja päästöt ovat selvästi pienemmät liikkeelle lähdettäessä verrattuna ulkona pysäköityyn. Samoin kesäisin polttoainetta tai sähköä kuluu vähemmän ilmastointiin, kun auto on viileässä auringonsuojassa. 

Asiakasta varten suunniteltu 

Toriparkki on harvinainen parkkihalli, sillä se on rakennettu vain pysäköintiä ajatellen. Kun parkkihallin päällä ei ole rakennusta, jota pitäisi tukea pystyrakentein, pilarit on voitu sijoittaa parkkiruutujen etuosaan. Pilarit eivät hankaloita pysäköintiä ja ne päällystetään ohuella pehmusteella. Pysäköintiä helpottavat myös yksisuuntaiset ajoväylät sekä tavanomaista leveämmät vinoparkkiruudut. 

Parkkihallissa on kaksi kerrosta, ja kuukausikortin ostaneet ohjataan pysäköimään alemmalle tasolle. Pysäköinti Toriparkissa maksaa kolme euroa tunnilta eli saman verran kuin keskustan kadunvarsipaikoilla. 

Toriparkissa on 20 sähköauton latauspistettä. Hallissa on varauduttu siihen, että latauspisteiden määrä voidaan kolminkertaistaa nopeasti, jos kysyntää on. 

Pysäköinti Toriparkissa

• Hinta 3 €/tunti 
• Sisään- ja ulosajo Yliopistonkadulta 
• Yksisuuntaiset ajoväylät 
• 2,7 metriä leveät vinoparkkiruudut 
• Kaksi kerrosta 
• 20 sähköauton latauspistettä 
• Esteetön kulku 
• Valoisa ja turvallinen parkkihalli, jossa on merkattu jalankulkijoille omat reitit 
• Torin kannelle pääsee portaita tai hissillä 
• Parkkihallista pääsee tulevaisuudessa suoraan myös viereisiin kiinteistöihin 
• Operaattorina Finnpark 

Artikkeli on julkaistu syyskuussa 2020 Uusi Turku -lehdessä.